De Bono’nun Altı Şapkalı Düşünme Tekniği

De-Bono-altı-sapkalı-düsünme-teknigi

Edward De Bono insanların her konuya birden fazla farklı açıyla bakabileceklerini gösteren bir düşünme tekniği açıklamıştır. Bu düşünce tekniği literature “De Bono’nun 6 Şapkalı Düşünme Tekniği” olarak geçmiştir. Bu teknik, kişinin ele aldığı konuyu ya da bir tartışmayı farklı açılardan görerek yorumlamasını sağlar. Bu tekniğin efektif kullanımı sayesinde tartışmalar daha yapıcı bir çözüme ulaşabilir, kişiler karar alırken daha kapsayıcı ve akılcı hareket edebilirler. Kişinin düşünme yollarını ve karar verme becerisini geliştirir, yaratıcılığı arttırır ve en önemlisi çatışma yönetimi ve problem çözme kabiliyetini üst seviyeye taşır. De Bono’nun 6 şapkalı düşünme tekniği yeterince içselleştirilmesi, modern iş dünyasının ihtiyaç duyduğu ekip çalışmasına yatkın, problemlere çözüm odaklı yaklaşabilen, empati ve iletişim yeteneği yüksek çalışan profiline ulaşılması için önemli bir adımdır.

De Bono’nun 6 şapkalı tenkiğinde 6 şapka, 6 farklı bakış açısını temsil eder.

  1. Beyaz Şapka
  2. Kırmızı Şapka
  3. Sarı Şapka
  4. Siyah Şapka
  5. Yeşil Şapka
  6. Mavi Şapka

Beyaz Şapka

Objektifliği simgeler. Olay ve olgulara yorum katmadan, sadece net bir biçimde ifade etme tekniğidir. Tartışmaya girmemeniz gereken durumlarda nasıl yaklaşımlar sergileyebileceğinizi ölçmenizi sağlar.

Kırmızı Şapka

Duygusal bakış açısını simgeler. Bu teknik sayesinde karar verme sürecimizde yaşadığımız duygusal etkileri görebiliriz. Duygularınızın kararlarınıza ne kadar yön verebildiğini ölçmenizi sağlar.

Sarı Şapka

İyimserliği simgeler. Ortamın yumuşatılması gerektiğinde takınmanız gereken tavrı bilip buna gre hareket etmenizi sağlar.

Siyah Şapka

Karamsarlığı simgeler. Aşırı optimist durumlarda, olayları daha realist ve kurtarıcı bakış açısıyla ele alabilme yeteneğinizi ölçmenizi sağlar ve bu yönde size geliştirir.

Yeşil Şapka

Yenilikçiliği Simgeler. Yapılan işlerin olumlu ya da olumsuz açılarına bakmaksızın ilerlemeyi, başka bir deyişle efektifliği simgeler. Efektif olunması gereken durumlarda aldığınız tavırları analiz edebilmenizi sağlar.

Mavi Şapka

Temkinli olmayı simgeler. Yönetici gözüyle, olayları ve projeleri derleme toparlama noktasında kullanılan yaklaşım biçimidir. Bu yöndeki yeteneklerinizi görüp ölçmenizi sağlar.

Kango çatısı altında, toplumsal ve iş odaklı problemlere bu teknikle yaklaşmanızı sağlayacak çeşitli role-play oyunları sunuyoruz. Bu etkinlikler, De Bono’nun düşünme tekniğini sizin ve çalışanlarınızın içselleştirmesini sağlayacak. Bu sayede hem yöneticiler ince yetenekleri gelişmiş iş arkadaşlarıyla çalışma şansına sahip olabilecek, hem de çalışanlar hayat boyu çantalarında taşıyabilecekleri bir yeteneğe sahip olabilecekler.

Related articles

catisma-yonetimi

Çatışma Stratejileri – Kenneth Tomas ve Ralph Kilmann

K. Tomas & Ralph Kilmann Çatışma Stratejileri Teorisi Kenneth Tomas ve Ralph Kilmann çatışma yöntemleri ile ilgili yaptıkları çalışmada, çatışmaların 5 farklı şekilde ele alındığını belirtirler. Bu 5 farklı çatışma stratejisi, kişilerin aslında farkında olmadan başvurdukları durumlardır. Bireyler ya da gruplar, bu farkındalığa sahip olduklarında ise çatışma yönetimini daha uygun ele alıp, verimli ve yapıcı […]

Learn More
belbin-1170x648

Belbin Takım Rolleri Teorisi

1981 yılında Dr. Meredith Belbin ve ekibi, dokuz davranış kümesinden oluşan bir ‘takım rolleri’ teorisi ortaya çıkardılar. Belbin, herkesin bir takımı ileriye taşımak için, başkalarıyla olan ilişkisini karakterize eden bir davranış modeline sahip olduğunu söyler. Yani kişilerarası ilişkilerimizdeki davranış biçimimiz, kişi ve olaylara olan yaklaşımlarımız, kısacası çalışma ve iletişim karakterimiz, bir ekibin ilerlemesi için gerekli […]

Learn More
Bruce-Tuckman-5-asamali-grup-dinamigi-teorisi

Bruce Tuckman 5 Aşamalı Grup Dinamiği Teorisi

Düzgün bir sistemde, takım olarak kısa zamanda efektif bir üretim gerçekleştirmek mümkündür. Ancak bunu hayata geçirmek her zaman çok kolay değildir. Çünkü bireylerin yalnızken ve takım halindeyken gösterdikleri davranışları birbirinden farklı olabilir. Ancak bu davranışlar yeteri kadar gözlemlenebilirse, başta bahsettiğimiz düzgün bir sistemin ortaya çıkması pekala mümkündür. Psiokoloji Doktoru olan Bruce Tuckman, 1965 yılında takım […]

Learn More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish