Çatışma stratejileri genel olarak aşağı yukarı aynı olsa da farklı tarzda yaklaşımları içerir. Bunlardan birisi de hayvanlar alemini içeren yaklaşım çeşitidir. Tomas ve Kilmann’ın 5 ana çatışma stratejisinin etrafında kurgulanmış, hayvan davranışlarını içeren bu yaklaşımlar, çatışma yöntemlerinin daha kolay içselleştirilmesinde kullanılır.
Köpek Balığı Yöntemi – The Competitive Shark
“Ya benim yolum ya da hiç!”
Bu yöntem tamamen köpek balığının karakteri ile ilişkilendirilmiştir. Bir köpek balığı hedefine ulaşmak için zorlayıcı, iddialı ve rekabetçi bir stil kullanır. Kazanmak zorunda hissederler, bu nedenle diğer kişi kaybetmelidir. Rekabet sırasında gerekli pozisyonu kazanabilmek için, karşısındaki güç caydırıcı, tehdit edici ve korkutucu bile olsa bunun üzerine gider ve bütün gücünü kullanır. Kendi doğrusu kazanmaktır ve bu yolda her şeyi yapar. Bu kişiler uzlaşılmaz ve geçinilmezdir.
Çatışma stratejisi ile paraleldir. Amaç önemli, ilişki önemsizdir.
Baykuş Yöntemi – The Colloborative Owl
“Benim tercihim … dir, ya seninki?”
Baykuşlar işbirliğine yatkın, anlayışlı ve bilgedir. Sorunlarla çatışmadan çözme eğilimine sahiptirler. Hem hedeflerine hem de ilişkilerine önem verirler. Bu yüzden sıkça diyalog yöntemine başvurur ve anlaşmazlıklara karşı daha yumuşak tavırlıdır. Baykuş stratejisinin amacı ilişkiyi sürdürmektir. Empati bazlı işbirliği yöntemidir.
Uzlaşma stratejisi ile paraleldir. Amaç ve ilişki çok önemlidir.
Kaplumbağa Yöntemi – Avoidant Turtle
“Çatışma mı? O da ne?”
Kaplumbağalar çatışmalardan kaçınır, reddeder ya da geciktirir. Bir çatışmayı ya da problem çözmekten ziyade kabuğuna çekilerek onu görmezden gelir ve çatışma durumu geçtiği zaman tekrar kabuğundan dışarı çıkar. Bu da onları aşırı işbirlikçi ve mütevazi bir konuma sürükler. Çatışılan kişi ile olan ilişkiyi devam ettirir ancak çatışmaya bir çözüm bulmaz.
Kaçınma Stratejisi ile paraleldir. Amaç da ilişki de önemsizdir.
Ayıcık Yöntemi – The Accomodationg Teddy Bear
“Sen bilirsin…”
Türk kültürüne uyarlarsak bu tabire ‘Uysal Koyun’ diyebiliriz. Herkesi memnun etmeye yönelik, yatıştırıcı ve yapıcı yaklaşımları içerir. Başkalarının tatminiyeti ön plandadır. Bu yüzden kişisel düşüncelerden ve yaklaşımlardan ödün verilir. Önemli olan karşıdaki kişinin ya da kişilerin memnuniyetidir.
Uyma stratejisi ile paraleldir. Amaç da ilişki de çok önemlidir.
Tilki Yöntemi – The Compromising Fox
“Her şey karşılıklı…”
Bireysel olarak birbirimizden farklı olduğumuz için her şeyi kabullenerek ya da her şeyi zorlayarak çözüme ulaştıramayız. Rasyonel olan her insan gibi biliriz ki, bir şeyleri kazanabilmek için bazı şeylerden feragat etmemiz gerekir. İşte tam olarak bu yaklaşım tarzının çatışma stratejisine yansıma durumudur tilki yöntemi. İki tarafın da kendi isteklerinden ödünler verdiği ancak ortak bir paydada buluşabildiği yöntemlere odaklanan stratejidir. Tilkiler çözüm ve verimlilik odaklıdırlar. Eğer bir konunun sonucu uzun vadede fayda sağlayacaksa, kısa ve orta vadede kendisi için negatif olabilecek bir işbirliğine her zaman hazırdır. Bu da çatışma stratejilerinin en yapıcı ve akılcı olanıdır.